poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ryż z patelni

Witam :)! 

Jestem wielkim fanem ryżu i sądzę, że to ziarno jest dobre w każdej postaci. Ostatnio zostało mi trochę gotowanego kurczaka, więc zrobiłem dobrą kolację :P. 

Składniki: 
2 torebki ryżu 
0,5 l rosołu lub bulionu drobiowego 
3 ugotowane udka z kurczaka 
1 duża cebula 
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 
0,5 łyżeczki czosnku 
0,5 łyżeczki łyżeczka słodkiej papryki 
0,5 łyżeczki soli 
kilka kropel sosu sojowego (ciemnego)

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię lekko natłuszczoną. Gdy cebula nabierze ładnego koloru, wrzucić surowy ryż, podsmażać przez 3 minuty, po czym zalać bulionem i dusić ryż przez 20 minut na małym ogniu, mieszać ryż co jakiś czas. Następnie ugotowane udka należy obrać ze skóry i oddzielić mięso od kości. Pokrojone mięso wrzucić na drugą delikatnie natłuszczoną patelnię, dodać przyprawę do gyrosa i podsmażyć przez 5 minut. (Jeśli nie masz mięsa gotowanego, to użyj piersi z kurczaka  i podsmaż je z przyprawą ;p ). Odstawić. Gdy bulion prawie wyparował z ryżu, dodać czosnek, paprykę słodką, sól i curry. Dokładnie wymieszać i dodać sos sojowy. Następnie dodać mięso, wymieszać i podgrzewać przez 4 minuty. Smacznego! :) 


poniedziałek, 22 grudnia 2014

Krokiety z mięsem mielonym

Witajcie! :) 

W tym okresie świątecznym krokiety są często podawane. Chciałbym przestawić Wam moją, mega dobrą alternatywę. 

Składniki na naleśniki: 
40 dag mąki pszennej 
400 ml mleka
1 jajko 
1 łyżeczka soli 

Składniki na farsz: 
50 dag mięsa mielonego (dowolnego) 
1/4 puszki kukurydzy 
2 łyżki oleju 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na panierkę: 
2 jajka 
mąką pszenna 
bułka tarta

Przygotowanie: 
Do miski wbij jajko, dodaj sól, trochę mąki i trochę mleka, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i mąkę, aż powstanie jasną ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę wody. Usmaż naleśniki. Następnie na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. To smażącego się mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, dodaj kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj farsz przez kolejne 5 minut. Gdy farsz jest gotowy, zabierz się za zwijanie krokietów. Możesz się nieludzko zdenerwować (tak jak ja), ale efekt będzie piorunujący. Zwinięte krokiety panieruj w następujący sposób: najpierw obtocz krokieta w mącę, następnie zanurz go w jajku i na końcu obtocz go obficie w bułce tarte, Postępuj tak z każdym krokietem. Smaż krokiety na głębokim tłuszczu. Smacznego! ;) 




Jak widać nie wyszły jakieś super, ale i tak są smaczne :D. 


środa, 17 grudnia 2014

Gyros super prosty

Witam! :) 

Uwielbiam kurczaka za to, że jest bardzo smaczny i można go przyrządzić na wiele sposobów. Pokaże Wam, jak zrobić sobie smacznego kurczaka :).

Składniki: 
1 kg piersi z kurczaka 
4 łyżki przyprawy do gyrosa 
olej 

Przygotowanie: 
Piersi myjemy, oczyszczamy z jakichkolwiek resztek tłuszczu itp. Następnie kroimy kurczaka w drobną kostkę, wrzucamy do miski oraz dodajemy przyprawę do gyrosa. Ja użyłem mieszanki z Prymatu,bo zawiera jałowiec (kocham tę przyprawę). Wlewamy na rozgrzaną patelnię tyle oleju, aby zajął tylko dno patelni. Potem wrzucamy pokrojone mięsko z przyprawką i smażymy przez ok. 10 minut. I to wszystko. Proste i smaczne. 


Do gyrosa podałem surówkę colesław ( kupną :( ), marchewkę ze słonecznikiem i sos tysiąca wysp. 

Marchewka ze słonecznikiem- składniki i przygotowanie:
3 marchewki 
3 łyżeczki majonezu 
50 g prażonego słonecznika
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki cukru 

Umyte i oskrobane marchewki zetrzyj na dużych oczkach tarki, dodaj majonez, sól, cukier i słonecznik. Dokładnie wszystko wymieszaj. 


Sos tysiąca wysp- składniki i przygotowanie: 
3 łyżki majonezu 
3 łyżki ketchupu 
1 łyżka jogurtu naturalnego
sok z połówki cytryny 
2 szczypty suszonego koperku 
szczypta soli 
szczypta pieprzu 

Wszystkie w.w. składniki wymieszaj dokładnie w misce. 


Smacznego! :)

sobota, 13 grudnia 2014

Pieczeń rzymska

Witam ! :) 

Uwielbiam mięso mielone w każdej postaci. Jeżeli zbrzydły Ci kotlety mielone albo hamburgery i chcesz pokochać mięso mielone na nowo, ten przepis odnowi to uczucie :D. Albo zrób to ot tak. Nie pożałujesz :). 

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 
1 jajko 
2 garści bułki tartej
1 cebula 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
1 łyżeczka czarnego pieprzu 
2 szczypty chili w proszku 
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta pieprzu ziołowego 

Przygotowanie: 
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 150 ° C. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją z masłem (albo wrzuć do mikrofalówki na minutę). Do dużej miski wrzuć mięso, dodaj jajko, bułkę tartą, wymieszaj dokładnie. Najlepiej zrób to rękami. Jeśli się brzydzisz, użyj łyżki ;). Do powstałej masy dodaj cebulkę i wszystkie przyprawy. Po raz kolejny wymieszaj wszystko dokładnie i uformuj dużego pulpeta. Włóż pulpeta do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i wrzuć to do piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. 
Pieczeń smakuje dobrze na ciepło i na zimno. 
Smacznego :) ! 




czwartek, 11 grudnia 2014

Chińska zupka

Witam! :) 

Trochę znudziła mi się zupa pomidorowa, więc postanowiłem zrobić coś innego. Zupa ta jest prosta, niedroga i oooostraa! Jednym słowem- smaczna :D. 

Składniki: 
1,5 l bulionu drobiowego 
mieszanka chińska (750 g) 
150 g drobnego makaronu 
dowolna ilość ugotowanego kurczaka 
2 łyżeczki sosu sojowego
imbir 
pieprz czarny 
czosnek granulowany
chili 
sól

Przygotowanie:
Mieszankę chińską wrzuć na patelnie, posyp czosnkiem i imbirem (dla smaku) i podsmażaj na małej ilości tłuszczu przez 4 minutki. Po tym czasie wrzuć warzywa do grzejącego się bulionu dodaj pieprz, chili, czosnek  i sól  (pieprzu dodaj najwięcej). według uznania oraz sos sojowy. Zagotuj i gotuj do momentu, kiedy marchewka z mieszanki będzie miękka. Marchewka długo się gotuje, więc ona będzie gwarantem, że pozostałe warzywa są już dobre (oprócz bambusa, ale jemu trzeba wybaczyć, że chce być twardy). Na koniec dodaj pokrojone mięso zamieszaj, dodaj nieugotowany makaron, zagotuj jeszcze raz i możesz wyłączyć gaz pod palnikiem. Pozostaw zupę przykrytą na 5 minut- w tym czasie makaron zrobi się miękki i zagęści zupę. Smacznego :). 


poniedziałek, 8 grudnia 2014

Duszona łopatka wieprzowa

Witam! :)

Lubisz kruche, aromatyczne mięso? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie! Przedstawiam wam moją wersję duszonej łopatki ;). Jest tak dobra, że aż oszalałem! Serio! 

Marynata (na ok. 80 dag mięsa): 
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalski
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 szczypty cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki ketchupu pikantnego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
150 ml wody
3 łyżeczki sosu sojowego

Dodatkowo:
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
pół cebuli


Przygotowanie: 
Umyte, pokrojone i  osuszone mięso natrzyj solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym, cayenne, oregano, gałką muszkatołową i cynamonem. Jeśli nie lubisz cynamonu lub uważasz go za zbędny, to go nie dodawaj. Ja lubię cynamon, ponadto da on tej łopatce wspaniały aromat i sugeruję go użyć. Następnie połącz ketchup, sos sojowy,koncentrat i paprykę z wodą, porządnie wymieszaj i zalej mięso. Schowaj mięsiwo do lodówki i marynuj przez cały dzień.


Następnego dnia wyjmij mięcho z lodówki, wrzuć je na dobrze rozgrzany tłuszcz (jeśli zostanie trochę marynaty w misce to jest pozostaw, przyda się). Podsmażaj po 5 minut z każdej strony, dodaj ziele angielskie, cebulę i liście laurowe, zalej małą ilości wody (ok. 100 ml) i duś pod przykryciem na małym ogniu. Duś ok, 60 minut. Pod koniec duszenia dodaj resztę marynaty (o ile zostało jej choć troszkę). I gotowe! A jakie dobre :). 
Smacznego! 





sobota, 6 grudnia 2014

Blondies z białymi Michałkami

Witam! :) 

Blondies z białymi michałkami jest to ciasto deserowe dla osób, które lubią się zajadać baaardzo słodkimi rzeczami. Ciasto to charakteryzuje się nietuzinkowym aromatem, lekko twardym wierzchem i miękkim środkiem. Delicje!

Składniki: 
80 g masła
200 g białej czekolady (150 g połamanej czekolady i 50 g przetartej)
6 Michałków białych lub Michaszków
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Przygotowanie: 
W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj ją powoli, ciągle mieszając, na małym ogniu. Do osobnej miski wrzuć przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj łyżką. Następnie wbij do tego 2 jajka, cukier wanilinowy oraz dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową, Jeśli nie masz cukru wanilinowego, możesz dodać jakiegoś przyjemnego olejku do pieczenia lub wanilii w proszku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gdy powstanie ładna, jednolita masa, dodaj startą czekoladę oraz Michałki. Mogą być one pokruszone lub pokrojone. Wymieszaj solidnie ciasto i wlej na wcześniej wysmarowaną, małą prostokątną lub okrągła foremkę. Włóż ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170° C i piecz przez 25 minut.
Aby uniknąć zakalca nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Ciasto wyjdzie cieniutkie, więc 25 minut zupełnie wystarczy.
Smacznego :)