wtorek, 27 stycznia 2015

Pieczona łopatka

Witam :)! 

Łopatka wieprzowa jest wspaniała. Jeśli już jem kawał mięsa wieprzowego, to jest to zazwyczaj łopatka lub karkówka. Tym razem zrobiłem pieczoną wersję tego zacnego mięsiwa :). 

Marynata (składniki na 1,5 kg łopatki): 
3 łyżki musztardy (ja użyłem sarepskiej)
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku 
2 łyżeczki ziół prowansalskich 
1 łyżka oleju 
1 łyżka wody 

Przygotowanie:
Przyprawy wrzucić do miseczki, dodaj olej, wodę,sos sojowy i musztardę, wymieszać dokładnie. Zalać mięso marynatą  i zostawić je na cały dzień w lodówce. Zawinięte mięso w folię aluminiową piec do miękkości (ok 2 h 180 stopni). Smacznego :)!


czwartek, 22 stycznia 2015

Naleśniki czekoladowe

Witam:)! 

Robienie naleśników jest dla mnie rzeczą sentymentalną, bowiem naleśniki były pierwszym daniem jakie kiedykolwiek ugotowałem. Ponadto robiłem je często dla rodziców i znajomych (popisowe danie :D)... Chyba każdy się zgodzi, że naleśniki są wspaniałe :). 

Składniki: 
200 g mąki pszennej
300 ml mleka
1 budyń czekoladowy z cukrem
1 jajko
1 łyżka cukru

Przygotowanie :
Wszystkie składniki wrzuć do miski i wymieszaj dokładnie rózgą. Smaż na dobrze rozgrzanej patelni. PAMIĘTAJ, ŻEBY NIE LAĆ NA PATELNIĘ DUŻO TŁUSZCZU! PÓŁ ŁYŻECZKI OLEJU NA NALEŚNIKA WYSTARCZY! Smacznego :)!



środa, 21 stycznia 2015

Jaskółcze gniazda

Witam :)! 

Jaskółcze gniazdo jest to dania wywodzące się z kuchni śląskiej. Ta potrawa na tyle mi się spodobała, że postanowiłem ją ugotować. Palce lizać! Poezja! 

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego 
4 jajka (ugotowane na twardo)
1 bułka namoczona w mleku 
4 łyżki bułki tartej 
1 jajko (surowe) 
0,5 cebuli 
1 łyżeczka majeranku 
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chilli 

Przygotowanie: 
W dużej misce wymieszaj mięso z bułką tartą, cebulką, jajkiem, i miękka bułką. Wymieszaj wszystko dokładnie rękami. Następnie dodaj przyprawy i wybełtaj całość dokładnie. Oblep dokładnie każde jajko. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz jest w temperaturze 190°C przez 45 minut. Smacznego :) 



wtorek, 20 stycznia 2015

Kapuśniak

Witam :)! 

Kapuśniak jest zupą, którą jem bardzo rzadko, a szkoda, bo jest to zaiste smaczna polewka :). Przepis na dobry kapuśniak znajduje się poniżej ;). 


Składniki:
3 litry wody
0,5 kg kapusty kiszonej
1 pasek mięsnych żeberek (30 dag)
2 duże marchewki
5 ziemniaków
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 łyżka pietruszki suszonej lub mrożonej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki kminku mielonego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli

Przygotowanie: 
Wrzucić umyte żeberka do posolonej wody, zagotować i zszumować. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchew, natkę pietruszki oraz potarty seler i korzeń pietruszki  (do wrzącej wody). Gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zostawić wywar na 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać kapustę kiszoną i gotować całość przez 35 minut. Smacznego! :)


piątek, 16 stycznia 2015

Sernik z orito na kruchym spodzie

Witam! :)

Nadejszła wiekopomna chwila. Zrobiłem swój pierwszy sernik. Myślę, że wyszedł nie najgroszy :). 
Prosty, smaczny i aromatyczny.


Składniki na spód:
300 g mąki pszennej
200 g masła
100 g cukru pudru
2 żółta
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki na masę serową:
1 kg twarogu sernikowego
100 g masła
1 opakowanie ciastek Orito (178 g) lub Oreo
1,5 szklanki cukru
5 jajek
1 cukier wanilinowy
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie: 
Spód: Wszystkie składniki zagniatać do momentu uzyskania jednolitej masy. Piec w piekarniku przez 15 minut w temperaturze 200 ˚C.
Masa serowa: Jajka utrzeć z cukrami i masłem. Dodać mąki oraz proszek do pieczenia i kontynuować ucieranie do momentu, kiedy przestanie zgrzytać cukier. Następnie dodawać po trochę twarogu i ucierać, aż zużyje cały ser.

Na ostygnięty spód wlać połowę masy serowe i wrzucić na nią pokruszone ciasteczka. Wlać resztę masy i wygładzić. Piec ciasto przez 60 minut w temperaturze 180˚C. Smacznego! :)






czwartek, 15 stycznia 2015

Jajecznica z grzankami

Witam :)! 

Są jajka? Trochę chlebka,cebulki i ketchupu? Wystarczy na dobrą jajecznicę! No to hop! :) 

Składniki: 
5 jajek 
2 kromki chleba (może być czerstwy) 
1 cebula czerwona 
2 łyżki ketchupu  
1 łyżka margaryny
oregano 
sól 
pieprz czarny 
czosnek granulowany 

Przygotowanie: 
Chleb pokroić w kostkę i uprażyć na suchej patelni (5 minut na małym ogniu). Następnie dodać margarynę i pokrojoną w kostkę cebulę. Oprószyć całość oregano i czosnkiem do smaku. Podsmażyć przez dobre 5 minut lub do momentu kiedy cebulka będzie miękka. Dodać jajka, sól, pieprz i ketchup. Wymieszać dokładnie i smażyć do momentu uzyskania pożądanej konsystencji.
Smacznego :) 


środa, 14 stycznia 2015

Zapiekanka z niczego

Witam :)! 

Miałem straszną ochotę na zapiekankę, no ale niestety nie miałem w domu zbyt wielu produktów, więc zrobiłem ją z tego, co zastałem ;). Idealna dla studentów- wiele nie potrzeba. 

Składniki:
1 torebka ryżu 
3 łyżki ketchupu 
150 ml wody 
1 parówka 
2 plastry sera żółtego
garść kukurydzy z puszki 
pół łyżeczki czosnku granulowanego 
szczypta soli 
oregano 

Przygotowanie: 
Do małego i wysmarowanego margaryną naczynia żaroodpornego wsyp ryż i zalej mieszaniną wody, ketchupu, soli i czosnku (wody może wydawać się za dużo, ale tak musi być- ryż musi się w czymś ugotować ;P). Następnie dodaj pokrojoną w paski parówkę (lub kiełbę), na to wrzuć kukurydzę i całość zakryj żółtym serem. Na wierzchu posyp oregano. Włóż zapiekankę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piecz przez 30 minut. Smacznego! :) 


niedziela, 11 stycznia 2015

Gulasz a'la shoarma z plackami ziemniaczanymi

Witam :) 

Uważam, że placki ziemniaczane z cukrem pudrem, śmietaną lub ketchupem mogą być monotonne, więc pomyślałem sobie, że można je podać z pysznym gulaszem :-). 

Składniki na gulasz: 
0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 
2 cebule 
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju 
0, 5 łyżeczki cynamonu 
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili 
3 goździki całe 
4 suszone owoce jałowca 

Dodatkowo:
koncentrat pomidorowy
woda 
mąka ziemniaczana

Przygotowanie: 
Mięso pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie przyprawy (jałowiec i goździki zmiażdżyć przed dodaniem) i olej, połączyć ze sobą,dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać ręką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wlać trochę oleju do garnka i wrzucić do niego mięsiwo. Podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać cebule, podsmażać przez kolejne 5 minut, zalać szklanką wody i dusić przez 45 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać wody. Od czasu do czasu zamieszać.Kiedy mięso będzie już miękkie, przyprawić koncentratem (1 łyżeczka) oraz dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml wody, zagotować i gotować jeszcze przez 2 minuty. 

Składniki na placki ziemniaczane: 
8 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie: 
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki zetrzeć lub zemleć za pomocą maszynki do mielenia mięsa do dużej miski. Tak samo postąpić z obraną cebulą. Następnie dodać jajko, mąkę, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego! :)




sobota, 10 stycznia 2015

Shake bananowy

Witam! :)

Jakiś czas temu zmieniłem swoje nawyki żywieniowe. Na śniadanie lubię wypić takiego pożywnego shake'a. 

Składniki (2 porcje): 
2 banany 
200 ml jogurtu naturalnego
250 ml mleka 
2 garści płatków owsianych 

Przygotowanie: 
Płatki owsiane zalać gorącą wodą, odstawić na 3 minuty i odlać z nich wodę. W wysokim naczyniu zmiksować banany blenderem lub mikserem, dodać jogurt naturalny, mleko i płatki. Zmiksować dokładnie. Smacznego :) 



środa, 7 stycznia 2015

Nieprzeciętne kotlety mielone

Witam :)! 

Powierzono mi zrobienie kotletów mielonych, więc upichciłem je po swojemu ;) Można zauważyć, że większość moich  przepisów jest związana  z mięsem. Kocham mięso! <3 
Następnym razem, w przypływie kulinarnego szału, postaram się zrobić coś innego, aby urozmaicić tego bloga :)

Składniki:
1 kg mięsa mielonego z szynki
2 jajka
1 cebula
5 ząbków czosnku w oleju z chili + 30-50 ml oleju
1 łyżeczka masła
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej

bułka tarta do panierowania

Przygotowanie: 
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z masłem (lub podgotować w mikrofalówce). Czosnek pokroić w ten sam sposób. Mięso mielone wymieszać z jajkami, olejem i bułką tartą. Dodać cebulę i czosnek. Następnie wyrabiać mięso przez dobre 5 minut. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiać przez dobre 3 minuty po to, aby przyprawy rozprowadziły się w masie mięsnej równomiernie. Formułować dosyć duże kule i następnie spłaszczyć delikatnie i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony po 5 minut. Duże kotlety podpiec w piekarniku przez 20 minut (temp. 160 ºC). Podawać z ziemniaki i buraczkami. Smacznego! :)



piątek, 2 stycznia 2015

Duszone sznycle indycze w pikantnej kapuście kiszonej

Witam!:) 

Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Moje to jeść mniej słodyczy i smażonego jedzenia, co nie znaczy, że nie będę takich rzeczy pichcił ;). Tak więc udusiłem indyka, rezygnując z robienia kotletów. Wyszły megadobre! 

Składniki: 
5 cienkich sznycli indyczych 
0,5 kg kapusty kiszonej 
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 
imbir 
pieprz czarny 
sól 
2 liście laurowe 
1 szklanka wody 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

Przygotowanie: 
Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liście laurowe i zagotować. Następnie gotować przez 30 minut. W tym czasie sznycle umyć i osuszyć.Potem natrzeć sznycle solą, pieprzem, imbirem. Odłożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wrzucić sznycle na patelnie i podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gdy minie czas gotowania kapusty, odlać nadmiar wody, dodać koncentrat i pieprz cayenne. Wymieszać dokładnie i włożyć sznycle do kapusty. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. Smacznego :) !