wtorek, 24 lutego 2015

Sznycle wieprzowe

Witam :)! 

Przyszła pora na sznycle. Proste, smaczne i sycące :) 

Składniki: 
4 plastry łopatki wieprzowej 
1 czerwona cebula 
mąką pszenna
czosnek granulowany
pieprz czarny 
sól 

Przygotowanie: 
Umyte sznycle nacieramy przyprawami (ważne, żeby przeważał czosnek), następnie obtaczamy w mące. Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę. Zdejmujemy usmażoną cebulkę i na tym samym tłuszczu smażymy sznycle po ok 5-6 minut z każdej strony. Usmażone sznycle przykrywamy cebulę, podgrzewamy w ten sposób przez minutę i zdejmujemy z ognia. Smacznego! :) 


niedziela, 15 lutego 2015

Risotto z mięsem mielonym

Witam!:) 

Piliśmy z Krzysiem gin z tonikiem i zgłodnieliśmy. Oto nasz wytwór!

Składniki: 
2 torebki ryżu 
500 ml rosołu 
1 łyżeczka curry 
500 g mięsa mielonego z łopatki 
1 łyżeczka chili 
2 łyżeczki czosnku granulowanego 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 
2 szczypty ziół prowansalskich 
3 łyżeczki ketchupu pikantnego 
1 łyżeczka majonezu 

Przygotowanie:
Surowy ryż podsmażyć na małej ilości tłuszczu. Zalać rosołem i gotować, aż wyparuje woda z rosołu. Gdy woda wyparuje, dodać curry. Na osobnej patelni podsmażyć mięso z czosnkiem, pieprzem, chilli i ziołami. Kiedy mięso jest gotowe, dodać je do risotto. Dodać majonez i ketchupu. Gotować przez 3 minuty. Smacznego! :) 




czwartek, 12 lutego 2015

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Witam :)! 

Długo nic nie dodawałem, przepraszam. Praca, praca, praca... Dzisiaj zebrałem się i wykonałem zajebisty (naprawdę!) sos do ryżu. Jest to przepis bardzo prosty i zawsze wychodzi :). 

Składniki: 
puszka ananasów 
1 papryka czerwona
1 duża cebula 
5 łyżek ketchupu 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
1 łyżka octu spirytusowego 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
olej 

0,5 kg filetów z kurczaka 
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
olej 

Przygotowanie: 
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i go dobrze rozgrzej. Następnie wrzuć pokrojoną w grubą kostkę paprykę i cebulę. Podsmażaj przez 5 minut i wrzuć pokrojonego ananasa i podsmażaj kolejne 5 minut. NIE WYLEWAJ SYROPU Z ANANASA. Do tego syropu dodaj ketchup, sos sojowego ocet i mąkę. Dokładnie wybełtaj. Do podsmażonych warzyw wlej mieszaninę. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, wlej pół szklanki wody. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. 
Na osobnej patelni podsmaż kurczaka  pokrojonego w dowolny sposób z przyprawami. Gotowego kurczaka dodaj do sosu, zagotuj i podgrzewaj całość na małym ogniu jeszcze przez 3 minutki. Smacznego! :) 



niedziela, 1 lutego 2015

Pyszne pieczone udka z kurczaka

Witam :)! 

Kurczaka i ginu nie odmawiam ;). Przepis ten jest bardzo prosty, a przyrządzone w ten sposób udka są mega dobre :). 

Składniki:
7 udek z kurczaka  
2 łyżki oleju
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka majeranku 
1,5 łyżeczki papryki słodkiej 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
1,5 łyżeczki curry 

Przygotowanie:
Udka umyć i oczyścić. Do miski wrzucić przyprawy i olej. Wymieszać i wrzucić udka do mieszanki. Każdego udko dokładnie oblepić marynatą. Schować udka do lodówki na 2 godziny. Po tym czasie piec udka przez 70 minut w temperaturze 200°C. Smacznego :)