wtorek, 27 stycznia 2015

Pieczona łopatka

Witam :)! 

Łopatka wieprzowa jest wspaniała. Jeśli już jem kawał mięsa wieprzowego, to jest to zazwyczaj łopatka lub karkówka. Tym razem zrobiłem pieczoną wersję tego zacnego mięsiwa :). 

Marynata (składniki na 1,5 kg łopatki): 
3 łyżki musztardy (ja użyłem sarepskiej)
2 łyżki sosu sojowego 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka oregano 
1 łyżeczka pieprzu czarnego 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
2 łyżeczki słodkiej papryki 
2 łyżeczki czosnku granulowanego
2 łyżeczki majeranku 
2 łyżeczki ziół prowansalskich 
1 łyżka oleju 
1 łyżka wody 

Przygotowanie:
Przyprawy wrzucić do miseczki, dodaj olej, wodę,sos sojowy i musztardę, wymieszać dokładnie. Zalać mięso marynatą  i zostawić je na cały dzień w lodówce. Zawinięte mięso w folię aluminiową piec do miękkości (ok 2 h 180 stopni). Smacznego :)!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz