czwartek, 11 grudnia 2014

Chińska zupka

Witam! :) 

Trochę znudziła mi się zupa pomidorowa, więc postanowiłem zrobić coś innego. Zupa ta jest prosta, niedroga i oooostraa! Jednym słowem- smaczna :D. 

Składniki: 
1,5 l bulionu drobiowego 
mieszanka chińska (750 g) 
150 g drobnego makaronu 
dowolna ilość ugotowanego kurczaka 
2 łyżeczki sosu sojowego
imbir 
pieprz czarny 
czosnek granulowany
chili 
sól

Przygotowanie:
Mieszankę chińską wrzuć na patelnie, posyp czosnkiem i imbirem (dla smaku) i podsmażaj na małej ilości tłuszczu przez 4 minutki. Po tym czasie wrzuć warzywa do grzejącego się bulionu dodaj pieprz, chili, czosnek  i sól  (pieprzu dodaj najwięcej). według uznania oraz sos sojowy. Zagotuj i gotuj do momentu, kiedy marchewka z mieszanki będzie miękka. Marchewka długo się gotuje, więc ona będzie gwarantem, że pozostałe warzywa są już dobre (oprócz bambusa, ale jemu trzeba wybaczyć, że chce być twardy). Na koniec dodaj pokrojone mięso zamieszaj, dodaj nieugotowany makaron, zagotuj jeszcze raz i możesz wyłączyć gaz pod palnikiem. Pozostaw zupę przykrytą na 5 minut- w tym czasie makaron zrobi się miękki i zagęści zupę. Smacznego :). 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz