sobota, 13 grudnia 2014

Pieczeń rzymska

Witam ! :) 

Uwielbiam mięso mielone w każdej postaci. Jeżeli zbrzydły Ci kotlety mielone albo hamburgery i chcesz pokochać mięso mielone na nowo, ten przepis odnowi to uczucie :D. Albo zrób to ot tak. Nie pożałujesz :). 

Składniki:
1 kg mięsa mielonego wieprzowego z łopatki 
1 jajko 
2 garści bułki tartej
1 cebula 
1 łyżeczka soli 
1 łyżeczka majeranku 
1 łyżeczka ziół prowansalskich 
1 łyżeczka czarnego pieprzu 
2 szczypty chili w proszku 
szczypta gałki muszkatołowej 
szczypta pieprzu ziołowego 

Przygotowanie: 
Włącz piekarnik i ustaw temperaturę na 150 ° C. Obierz i pokrój cebulę w drobną kostkę i podsmaż ją z masłem (albo wrzuć do mikrofalówki na minutę). Do dużej miski wrzuć mięso, dodaj jajko, bułkę tartą, wymieszaj dokładnie. Najlepiej zrób to rękami. Jeśli się brzydzisz, użyj łyżki ;). Do powstałej masy dodaj cebulkę i wszystkie przyprawy. Po raz kolejny wymieszaj wszystko dokładnie i uformuj dużego pulpeta. Włóż pulpeta do naczynia żaroodpornego wysmarowanego margaryną i wrzuć to do piekarnika. Piecz przez ok. 60 minut. 
Pieczeń smakuje dobrze na ciepło i na zimno. 
Smacznego :) ! 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz