wtorek, 20 stycznia 2015

Kapuśniak

Witam :)! 

Kapuśniak jest zupą, którą jem bardzo rzadko, a szkoda, bo jest to zaiste smaczna polewka :). Przepis na dobry kapuśniak znajduje się poniżej ;). 


Składniki:
3 litry wody
0,5 kg kapusty kiszonej
1 pasek mięsnych żeberek (30 dag)
2 duże marchewki
5 ziemniaków
1 korzeń pietruszki
1 seler
1 łyżka pietruszki suszonej lub mrożonej
2 łyżeczki ziół prowansalskich
0,5 łyżeczki kminku mielonego
2 liście laurowe
1 łyżeczka soli

Przygotowanie: 
Wrzucić umyte żeberka do posolonej wody, zagotować i zszumować. Następnie dodać pokrojoną w plasterki marchew, natkę pietruszki oraz potarty seler i korzeń pietruszki  (do wrzącej wody). Gotować przez 15 minut. Po tym czasie dodać pokrojone w kostkę ziemniaki, zostawić wywar na 20 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać kapustę kiszoną i gotować całość przez 35 minut. Smacznego! :)


4 komentarze:

  1. nie ma kapusty kiszonej w składnikach

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda cudownie, aż chce się spróbować, faktycznie nie ma :) ale można się domyśleć :)
    szukałam właśnie jakiejś lekkiej zupki :)

    pozdrawiam i zapraszam do mnie: http://passionatanyprice.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. 23 year old Electrical Engineer Sigismond D'Adamo, hailing from Smith-Ennismore-Lakefield enjoys watching movies like ...tick... tick... tick... and Cycling. Took a trip to St Mary's Cathedral and St Michael's Church at Hildesheim and drives a M3. Czytaj dalej

    OdpowiedzUsuń