Witam :)!
Powierzono mi zrobienie kotletów mielonych, więc upichciłem je po swojemu ;) Można zauważyć, że większość moich przepisów jest związana z mięsem. Kocham mięso! <3
Następnym razem, w przypływie kulinarnego szału, postaram się zrobić coś innego, aby urozmaicić tego bloga :)
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z szynki
2 jajka
1 cebula
5 ząbków czosnku w oleju z chili + 30-50 ml oleju
1 łyżeczka masła
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z masłem (lub podgotować w mikrofalówce). Czosnek pokroić w ten sam sposób. Mięso mielone wymieszać z jajkami, olejem i bułką tartą. Dodać cebulę i czosnek. Następnie wyrabiać mięso przez dobre 5 minut. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiać przez dobre 3 minuty po to, aby przyprawy rozprowadziły się w masie mięsnej równomiernie. Formułować dosyć duże kule i następnie spłaszczyć delikatnie i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony po 5 minut. Duże kotlety podpiec w piekarniku przez 20 minut (temp. 160 ºC). Podawać z ziemniaki i buraczkami. Smacznego! :)
Składniki:
1 kg mięsa mielonego z szynki
2 jajka
1 cebula
5 ząbków czosnku w oleju z chili + 30-50 ml oleju
1 łyżeczka masła
1 szklanka bułki tartej
1 łyżeczka majeranku
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalskich
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka pieprzu czarnego
szczypta gałki muszkatołowej
bułka tarta do panierowania
Przygotowanie:
Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć wraz z masłem (lub podgotować w mikrofalówce). Czosnek pokroić w ten sam sposób. Mięso mielone wymieszać z jajkami, olejem i bułką tartą. Dodać cebulę i czosnek. Następnie wyrabiać mięso przez dobre 5 minut. Dodać wszystkie przyprawy i ponownie wyrabiać przez dobre 3 minuty po to, aby przyprawy rozprowadziły się w masie mięsnej równomiernie. Formułować dosyć duże kule i następnie spłaszczyć delikatnie i obtoczyć w bułce tartej. Smażyć z każdej strony po 5 minut. Duże kotlety podpiec w piekarniku przez 20 minut (temp. 160 ºC). Podawać z ziemniaki i buraczkami. Smacznego! :)
lubie doprawione potrawy :) kompozycja smakowa extra:)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
dziękuję za opinię :)
UsuńDo kotletów, które robię na grillu elektrycznym też wrzucam mnóstwo przypraw. Pychotka. :)
OdpowiedzUsuń