piątek, 2 stycznia 2015

Duszone sznycle indycze w pikantnej kapuście kiszonej

Witam!:) 

Jak tam Wasze postanowienia noworoczne? Moje to jeść mniej słodyczy i smażonego jedzenia, co nie znaczy, że nie będę takich rzeczy pichcił ;). Tak więc udusiłem indyka, rezygnując z robienia kotletów. Wyszły megadobre! 

Składniki: 
5 cienkich sznycli indyczych 
0,5 kg kapusty kiszonej 
0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 
imbir 
pieprz czarny 
sól 
2 liście laurowe 
1 szklanka wody 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 

Przygotowanie: 
Kapustę kiszoną zalać wodą, dodać liście laurowe i zagotować. Następnie gotować przez 30 minut. W tym czasie sznycle umyć i osuszyć.Potem natrzeć sznycle solą, pieprzem, imbirem. Odłożyć do lodówki na 15 minut. Po tym czasie wrzucić sznycle na patelnie i podsmażyć z dwóch stron na złoty kolor. Gdy minie czas gotowania kapusty, odlać nadmiar wody, dodać koncentrat i pieprz cayenne. Wymieszać dokładnie i włożyć sznycle do kapusty. Dusić na wolnym ogniu przez 30 minut. Smacznego :) ! 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz