środa, 21 stycznia 2015

Jaskółcze gniazda

Witam :)! 

Jaskółcze gniazdo jest to dania wywodzące się z kuchni śląskiej. Ta potrawa na tyle mi się spodobała, że postanowiłem ją ugotować. Palce lizać! Poezja! 

Składniki:
500 g mięsa wieprzowego 
4 jajka (ugotowane na twardo)
1 bułka namoczona w mleku 
4 łyżki bułki tartej 
1 jajko (surowe) 
0,5 cebuli 
1 łyżeczka majeranku 
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich 
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego 
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chilli 

Przygotowanie: 
W dużej misce wymieszaj mięso z bułką tartą, cebulką, jajkiem, i miękka bułką. Wymieszaj wszystko dokładnie rękami. Następnie dodaj przyprawy i wybełtaj całość dokładnie. Oblep dokładnie każde jajko. Włóż je do naczynia żaroodpornego i piecz jest w temperaturze 190°C przez 45 minut. Smacznego :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz