poniedziałek, 22 grudnia 2014

Krokiety z mięsem mielonym

Witajcie! :) 

W tym okresie świątecznym krokiety są często podawane. Chciałbym przestawić Wam moją, mega dobrą alternatywę. 

Składniki na naleśniki: 
40 dag mąki pszennej 
400 ml mleka
1 jajko 
1 łyżeczka soli 

Składniki na farsz: 
50 dag mięsa mielonego (dowolnego) 
1/4 puszki kukurydzy 
2 łyżki oleju 
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
0,5 łyżeczki soli 
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej 
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich

Składniki na panierkę: 
2 jajka 
mąką pszenna 
bułka tarta

Przygotowanie: 
Do miski wbij jajko, dodaj sól, trochę mąki i trochę mleka, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i mąkę, aż powstanie jasną ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę wody. Usmaż naleśniki. Następnie na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. To smażącego się mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, dodaj kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj farsz przez kolejne 5 minut. Gdy farsz jest gotowy, zabierz się za zwijanie krokietów. Możesz się nieludzko zdenerwować (tak jak ja), ale efekt będzie piorunujący. Zwinięte krokiety panieruj w następujący sposób: najpierw obtocz krokieta w mącę, następnie zanurz go w jajku i na końcu obtocz go obficie w bułce tarte, Postępuj tak z każdym krokietem. Smaż krokiety na głębokim tłuszczu. Smacznego! ;) 




Jak widać nie wyszły jakieś super, ale i tak są smaczne :D. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz