Witajcie! :)
W tym okresie świątecznym krokiety są często podawane. Chciałbym przestawić Wam moją, mega dobrą alternatywę.
Składniki na naleśniki:
40 dag mąki pszennej
400 ml mleka
1 jajko
1 łyżeczka soli
Składniki na farsz:
50 dag mięsa mielonego (dowolnego)
1/4 puszki kukurydzy
2 łyżki oleju
2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 cebula
0,5 łyżeczki soli
0,5 łyżeczki czosnku granulowanego
0,5 łyżeczki papryki słodkiej
0,5 łyżeczki pieprzu czarnego
0,5 łyżeczki ziół prowansalskich
Składniki na panierkę:
2 jajka
mąką pszenna
bułka tarta
Przygotowanie:
Do miski wbij jajko, dodaj sól, trochę mąki i trochę mleka, wymieszaj. Stopniowo dodawaj mleko i mąkę, aż powstanie jasną ciasto naleśnikowe. Jeżeli ciasto będzie za gęste, dodaj trochę wody. Usmaż naleśniki. Następnie na patelni rozgrzej olej i wrzuć mięso. To smażącego się mięsa dodaj pokrojoną w kostkę cebulę. Podsmażaj przez 5 minut, dodaj kukurydzę, koncentrat pomidorowy i przyprawy, Wymieszaj wszystko dokładnie i podsmażaj farsz przez kolejne 5 minut. Gdy farsz jest gotowy, zabierz się za zwijanie krokietów. Możesz się nieludzko zdenerwować (tak jak ja), ale efekt będzie piorunujący. Zwinięte krokiety panieruj w następujący sposób: najpierw obtocz krokieta w mącę, następnie zanurz go w jajku i na końcu obtocz go obficie w bułce tarte, Postępuj tak z każdym krokietem. Smaż krokiety na głębokim tłuszczu. Smacznego! ;)
Jak widać nie wyszły jakieś super, ale i tak są smaczne :D.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz