poniedziałek, 29 grudnia 2014

Ryż z patelni

Witam :)! 

Jestem wielkim fanem ryżu i sądzę, że to ziarno jest dobre w każdej postaci. Ostatnio zostało mi trochę gotowanego kurczaka, więc zrobiłem dobrą kolację :P. 

Składniki: 
2 torebki ryżu 
0,5 l rosołu lub bulionu drobiowego 
3 ugotowane udka z kurczaka 
1 duża cebula 
1 łyżeczka curry 
1 łyżeczka przyprawy do gyrosa 
0,5 łyżeczki czosnku 
0,5 łyżeczki łyżeczka słodkiej papryki 
0,5 łyżeczki soli 
kilka kropel sosu sojowego (ciemnego)

Przygotowanie:
Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Wrzucić na rozgrzaną patelnię lekko natłuszczoną. Gdy cebula nabierze ładnego koloru, wrzucić surowy ryż, podsmażać przez 3 minuty, po czym zalać bulionem i dusić ryż przez 20 minut na małym ogniu, mieszać ryż co jakiś czas. Następnie ugotowane udka należy obrać ze skóry i oddzielić mięso od kości. Pokrojone mięso wrzucić na drugą delikatnie natłuszczoną patelnię, dodać przyprawę do gyrosa i podsmażyć przez 5 minut. (Jeśli nie masz mięsa gotowanego, to użyj piersi z kurczaka  i podsmaż je z przyprawą ;p ). Odstawić. Gdy bulion prawie wyparował z ryżu, dodać czosnek, paprykę słodką, sól i curry. Dokładnie wymieszać i dodać sos sojowy. Następnie dodać mięso, wymieszać i podgrzewać przez 4 minuty. Smacznego! :) 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz