sobota, 6 grudnia 2014

Blondies z białymi Michałkami

Witam! :) 

Blondies z białymi michałkami jest to ciasto deserowe dla osób, które lubią się zajadać baaardzo słodkimi rzeczami. Ciasto to charakteryzuje się nietuzinkowym aromatem, lekko twardym wierzchem i miękkim środkiem. Delicje!

Składniki: 
80 g masła
200 g białej czekolady (150 g połamanej czekolady i 50 g przetartej)
6 Michałków białych lub Michaszków
3/4 szklanki mąki pszennej
2/3 szklanki cukru pudru
2 średnie jajka
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cukru wanilinowego
szczypta soli

Przygotowanie: 
W małym garnuszku rozpuść masło, dodaj połamaną czekoladę i rozpuszczaj ją powoli, ciągle mieszając, na małym ogniu. Do osobnej miski wrzuć przesianą mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia oraz sól i wymieszaj łyżką. Następnie wbij do tego 2 jajka, cukier wanilinowy oraz dodaj lekko przestudzoną masę czekoladową, Jeśli nie masz cukru wanilinowego, możesz dodać jakiegoś przyjemnego olejku do pieczenia lub wanilii w proszku. Wszystko dokładnie zmiksuj. Gdy powstanie ładna, jednolita masa, dodaj startą czekoladę oraz Michałki. Mogą być one pokruszone lub pokrojone. Wymieszaj solidnie ciasto i wlej na wcześniej wysmarowaną, małą prostokątną lub okrągła foremkę. Włóż ciasto do wcześniej nagrzanego piekarnika do 170° C i piecz przez 25 minut.
Aby uniknąć zakalca nie otwieraj piekarnika podczas pieczenia. Ciasto wyjdzie cieniutkie, więc 25 minut zupełnie wystarczy.
Smacznego :)


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz