poniedziałek, 8 grudnia 2014

Duszona łopatka wieprzowa

Witam! :)

Lubisz kruche, aromatyczne mięso? W takim razie ten przepis jest dla Ciebie! Przedstawiam wam moją wersję duszonej łopatki ;). Jest tak dobra, że aż oszalałem! Serio! 

Marynata (na ok. 80 dag mięsa): 
1 płaska łyżeczka soli
1 łyżeczka ziół prowansalski
1 łyżeczka czosnku granulowanego
pół łyżeczki pieprzu czarnego
pół łyżeczki oregano
pół łyżeczki pieprzu cayenne
2 szczypty cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej
4 łyżki ketchupu pikantnego
4 łyżeczki koncentratu pomidorowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
150 ml wody
3 łyżeczki sosu sojowego

Dodatkowo:
2 liście laurowe
2 ziarenka ziela angielskiego
pół cebuli


Przygotowanie: 
Umyte, pokrojone i  osuszone mięso natrzyj solą, ziołami prowansalskimi, pieprzem czarnym, cayenne, oregano, gałką muszkatołową i cynamonem. Jeśli nie lubisz cynamonu lub uważasz go za zbędny, to go nie dodawaj. Ja lubię cynamon, ponadto da on tej łopatce wspaniały aromat i sugeruję go użyć. Następnie połącz ketchup, sos sojowy,koncentrat i paprykę z wodą, porządnie wymieszaj i zalej mięso. Schowaj mięsiwo do lodówki i marynuj przez cały dzień.


Następnego dnia wyjmij mięcho z lodówki, wrzuć je na dobrze rozgrzany tłuszcz (jeśli zostanie trochę marynaty w misce to jest pozostaw, przyda się). Podsmażaj po 5 minut z każdej strony, dodaj ziele angielskie, cebulę i liście laurowe, zalej małą ilości wody (ok. 100 ml) i duś pod przykryciem na małym ogniu. Duś ok, 60 minut. Pod koniec duszenia dodaj resztę marynaty (o ile zostało jej choć troszkę). I gotowe! A jakie dobre :). 
Smacznego! 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz