niedziela, 11 stycznia 2015

Gulasz a'la shoarma z plackami ziemniaczanymi

Witam :) 

Uważam, że placki ziemniaczane z cukrem pudrem, śmietaną lub ketchupem mogą być monotonne, więc pomyślałem sobie, że można je podać z pysznym gulaszem :-). 

Składniki na gulasz: 
0,5 kg mięsa z łopatki wieprzowej 
2 cebule 
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju 
0, 5 łyżeczki cynamonu 
szczypta gałki muszkatołowej
szczypta chili 
3 goździki całe 
4 suszone owoce jałowca 

Dodatkowo:
koncentrat pomidorowy
woda 
mąka ziemniaczana

Przygotowanie: 
Mięso pokroić w kostkę. Do miski wrzucić wszystkie przyprawy (jałowiec i goździki zmiażdżyć przed dodaniem) i olej, połączyć ze sobą,dodać mięso i wszystko dokładnie wymieszać ręką i odstawić na 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie wlać trochę oleju do garnka i wrzucić do niego mięsiwo. Podsmażać przez 10 minut. Następnie dodać cebule, podsmażać przez kolejne 5 minut, zalać szklanką wody i dusić przez 45 minut na małym ogniu. W razie potrzeby dolać wody. Od czasu do czasu zamieszać.Kiedy mięso będzie już miękkie, przyprawić koncentratem (1 łyżeczka) oraz dodać 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej wymieszanej z 50 ml wody, zagotować i gotować jeszcze przez 2 minuty. 

Składniki na placki ziemniaczane: 
8 dużych ziemniaków
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 cebula
2 łyżeczki majeranku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka pieprzu czarnego

Przygotowanie: 
Ziemniaki umyć, obrać i pokroić na małe kawałki. Ziemniaki zetrzeć lub zemleć za pomocą maszynki do mielenia mięsa do dużej miski. Tak samo postąpić z obraną cebulą. Następnie dodać jajko, mąkę, przyprawy i bardzo dokładnie wymieszać. Smażyć na głębokim tłuszczu. Smacznego! :)




1 komentarz:

  1. Uwielbiam takie urozmaicenia dla placków. Polecam z sosem pieczarkowym! :)

    OdpowiedzUsuń