czwartek, 12 lutego 2015

Sos słodko-kwaśny z kurczakiem

Witam :)! 

Długo nic nie dodawałem, przepraszam. Praca, praca, praca... Dzisiaj zebrałem się i wykonałem zajebisty (naprawdę!) sos do ryżu. Jest to przepis bardzo prosty i zawsze wychodzi :). 

Składniki: 
puszka ananasów 
1 papryka czerwona
1 duża cebula 
5 łyżek ketchupu 
1 łyżka ciemnego sosu sojowego 
1 łyżka octu spirytusowego 
1 łyżka mąki ziemniaczanej 
olej 

0,5 kg filetów z kurczaka 
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
1 łyżeczka kurkumy 
1 łyżeczka słodkiej papryki 
1 łyżeczka pieprzu ziołowego 
olej 

Przygotowanie: 
Na rozgrzaną patelnię wlej trochę oleju i go dobrze rozgrzej. Następnie wrzuć pokrojoną w grubą kostkę paprykę i cebulę. Podsmażaj przez 5 minut i wrzuć pokrojonego ananasa i podsmażaj kolejne 5 minut. NIE WYLEWAJ SYROPU Z ANANASA. Do tego syropu dodaj ketchup, sos sojowego ocet i mąkę. Dokładnie wybełtaj. Do podsmażonych warzyw wlej mieszaninę. Jeżeli sos wyjdzie zbyt gęsty, wlej pół szklanki wody. Gotuj przez 10 minut na małym ogniu od momentu zagotowania. 
Na osobnej patelni podsmaż kurczaka  pokrojonego w dowolny sposób z przyprawami. Gotowego kurczaka dodaj do sosu, zagotuj i podgrzewaj całość na małym ogniu jeszcze przez 3 minutki. Smacznego! :) 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz