poniedziałek, 4 lipca 2016

Kurczak w sosie orzeszkowym

Witam!:) 

Kurczak+orzeszki+ryż/noodle? Oczywiście! Zapraszam do sprawdzenia tego przepisu. UWAGA! To danie jest baaardzo sycące :). 

Składniki:
2 piersi z kurczaka
1 papryka czerwona 
1 cebula
1 marchew
2 ząbki czosnku
3 łyżki ciemnego sosu sojowego
1 łyżka octu ryżowego
3/4 szklanki wody
200 g masła orzechowego 
1 łyżeczka curry
1 łyżeczka czosnku granulowanego 
0,5 łyżeczki soli 

Przygotowanie: 
Jeśli nie macie masła orzechowego gotowego, to najlepiej jest zmielić orzechy w maszynce do mielenia mięsa lub użyć blendera ;) 

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, posypać przyprawami. Następnie umyć, obrać i pokroić warzywa (kształt dowolny :P). Zacząć od podsmażania marchewki, potem dodać resztę warzyw oraz kurczaka. Podsmażać 8-11 minut.  W tym czasie wlać do miski wodę, sos sojowy, ocet  i dodać masło orzechowe. Wymieszać bardzo dokładnie i dodać do podsmażonych smakołyków. Zagotować i gotować dodatkowo 3 minuty. Podawać z ryżem lub noodlami. Smacznego ;)


3 komentarze:

  1. jak dobrze, że pozwala Pan pokroić warzywa w dowolny kształt! (ja nie ograniczam się do jednego kształtu)

    OdpowiedzUsuń
  2. A czy słyszeliście o ekspresowej tarcie z płatków owsianych z fetą i warzywami ?

    OdpowiedzUsuń